Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Συνεχίζεται το σήριαλ με τις ανεμογεννήτριες στην Τήνο: «Ολιμερίς τις χτίζανε, το βράδυ γκρεμίζονταν»!

 




Σε ένα σίριαλ που διαρκεί χρόνια και μετρά αμέτρητες συγκρούσεις, επεισόδια και δικαστικές διαμάχες έχει εξελιχθεί η υπόθεση με τις ανεμογεννήτριες στην Τήνο. Εδώ και πολλά χρόνια, η άδεια για την εγκατάστασή τους στη θέση Κάμπος Πολέμου είναι ουσιαστικά ένα χαρτί χωρίς ισχύ, καθώς οι κάτοικοι του νησιού με μπροστάρη τον δήμο αρνούνται πεισματικά να επιτρέψουν το έργο.

Η σθεναρή άρνηση της δημοτικής Aρχής κατά της ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΕΠΕ, που κατέχει εδώ και 19 χρόνια την άδεια για τη λειτουργία αιολικού σταθμού παραγωγής ενέργειας τριών ανεμογεννητριών, αποδιδόμενης ισχύος μόνο 1,8MW, συνεχίζεται ακόμη και μετά τις αποφάσεις δικαστηρίων που ανάβουν το πράσινο φως στο έργο. Στο παρελθόν, κάθε απόπειρα έναρξης των εργασιών σημαδεύτηκε από κινητοποιήσεις, με αποκορύφωμα τον περασμένο Μάιο, όταν οι κάτοικοι, που αρνούνται την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, εμπόδισαν τα συνεργεία και τελικά συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ που είχαν σταλεί από τα γύρω νησιά.

Η θέση των αρνητών του αιολικού πάρκου είναι ότι θα βλάψει και θα αλλοιώσει το λιτό και απέριττο περιβάλλον του νησιού και το φυσικό του κάλλος, και αντιπροτείνουν να τοποθετηθεί σε ακατοίκητες νησίδες. Αμέτρητα δικαστήρια έχουν γίνει, ωστόσο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου είχαν προσφύγει ζητώντας να ακυρωθεί το έργο, η αίτησή τους απορρίφθηκε. Με την απόφαση 1343/2019, το ΣτΕ έκρινε ότι οι προτεινόμενοι ακυρωτικοί λόγοι τυγχάνουν, κατά περίπτωση, αβάσιμοι και αόριστοι. Παράλληλα και το Μονομελές Πρωτοδικείο Σύρου απέρριψε τον περασμένο Σεπτέμβριο την αγωγή του δήμου.

Παρά τις δικαστικές αποφάσεις, το έργο δεν προχωρά με διάφορα εμπόδια που θέτει ο δήμος και, όπως φαίνεται, το νησί θα συνεχίσει -άγνωστο για πόσο- να εξαρτάται ενεργειακά από το ρεύμα με διακοπές λόγω καιρού, καθώς δεν ηλεκτροδοτείται με υποθαλάσσια καλώδια. Ενδεικτικό είναι ότι το δημοτικό συμβούλιο αρνήθηκε να διέλθουν βαρέα οχήματα και μηχανήματα έργου από χωμάτινη διαδρομή δυόμισι χιλιομέτρων, η οποία φέρεται ότι ανήκει στην αρμοδιότητα του δήμου, αν και τα πολιτικά δικαστήρια έχουν αποφανθεί για το αντίθετο. Παράλληλα, στις 7 Σεπτεμβρίου, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου έστειλε στην εταιρία ψήφισμα με το οποίο καταδίκασε την αλλοίωση της φυσιογνωμίας και της ιδιοσυστασίας της Τήνου με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, προκαλώντας εντύπωση, καθώς σε αρκετά άλλα νησιά έχουν ήδη στηθεί αιολικά πάρκα και λειτουργούν!

Οι ανεμογεννήτριες διχάζουν και έχει δημιουργηθεί ένα ισχυρό μπλοκ με πολίτες, φορείς, κατοίκους νησιών και δημοτικές παρατάξεις που λένε «όχι». Τα ερωτήματα, πολλά: Τι μπορεί να αντικαταστήσει τις συμβατικές μορφές ενέργειας, αν όχι ο αέρας και ο ήλιος που ευτύχησε να έχει η χώρα μας; Γιατί δεν επιτρέπουν να έχει το νησί ενεργειακή αυτονομία; Γιατί δεν επιθυμούν την αντικατάσταση των ρυπογόνων πόρων; Το υπουργείο Περιβάλλοντος προσπαθεί να γίνουν κινήσεις για να απαγκιστρωθούμε από το πετρέλαιο και τον άνθρακα, και να μεταβούμε σε μορφές λιγότερο ρυπογόνες. Φαίνεται, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να πείσει τους τοπικούς άρχοντες, που έχουν κηρύξει ανένδοτο κατά της αιολικής ενέργειας.

ΠΗΓΗ: NEWS BREAK.GR


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σαν σήμερα: To 1924 o αρχηγός της Επανάστασης, Νικόλαος Πλαστήρας, παραδίδει την εξουσία στους πολιτικούς

  1830 : Αρχίζουν τα μαθήματα στο Κεντρικόν Σχολείον της Αιγίνης, το πρώτο ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα. 1910 : Η Κυριακή καθιερώ...