Ενώ ο Κωστής Χατζηδάκης υπόσχεται «παρέμβαση», η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θυμίζει ότι η Ε.Ε. δεν επιτρέπει να θέτει όρια ● Κάμψη στις τιμές χονδρικής μετά τον σάλο ● Σταθερά τιμολόγια το 2021 ανακοίνωσε η Protergia.
Και αφού απελευθέρωσαν ολοσχερώς την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς να υπάρχουν καν μηχανισμοί παρακολούθησης, με συνέπεια να εκτοξευτούν οι τιμές χονδρικής, πέρασαν τώρα στο παιχνίδι της μετάθεσης ευθυνών για το ποιος θα φορτωθεί τον «μουντζούρη».
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μέσω διαρροών στον Τύπο έριξε την ευθύνη στις εταιρείες που παράγουν ρεύμα. Οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι απλώς αξιοποιούν τα περιθώρια που επιτρέπει το νέο σύστημα υπολογισμού των τιμών μέσω του «τάργκετ μόντελ» που εφαρμόζεται από την 1η Νοεμβρίου και προκάλεσε την «έκρηξη». Το Χρηματιστήριο Ενέργειας, μέσα στο οποίο καθορίζονται οι τιμές, παρακολουθεί ομνύοντας απλώς στους κανόνες της αγοράς. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) λέει επίσης ότι παρακολουθεί τα μέτωπα που ανοίγονται ολοένα, χωρίς να έχει επαρκές προσωπικό και θα παρέμβει όταν καταλήξει σε συμπέρασμα.
Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση που έδωσε χθες ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας, όταν στη διάρκεια τηλεσυνέντευξης Τύπου ρωτήθηκε επανειλημμένως για την κρίση στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος. Είπε ότι έγιναν οι απαραίτητες κινήσεις, αλλά χρειάζεται χρόνος για να διαπιστωθεί «αν υπάρχει συστηματικότητα σε συμπεριφορές που στρεβλώνουν την αγορά».
Ομως την προηγούμενη μέρα, ο κ. Χατζηδάκης άφηνε να διαρρεύσει πως οι αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη Δευτέρα εάν οι παραγωγοί ρεύματος δεν δείξουν υπευθυνότητα. Επ' αυτού, ο Αθ. Δαγούμας δήλωσε αναρμόδιος να παράσχει διευκρινίσεις καθώς εκπροσωπεί μια Ανεξάρτητη Αρχή που ρυθμίζει την αγορά, χωρίς όμως η Ευρωπαϊκή Ενωση να της επιτρέπει να θέτει όρια.
Ο επικεφαλής της ΡΑΕ έδειξε όμως και προς έναν άλλο «παίκτη» του όλου συστήματος, τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), λέγοντας ότι ίσως χρειαστούν παρεμβάσεις στον αλγόριθμο μέσω του οποίου εκείνος καθορίζει το κόστος εξισορρόπησης. Το κόστος εξισορρόπησης τετραπλασιάστηκε από τα 12 στα 48 εκατομμύρια ευρώ τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου και συνεχίζει να αυξάνεται.
Οι τιμές χονδρικής, πάντως, εμφανίζουν τις τελευταίες ώρες σημάδια υποχώρησης κάτω από τα 70 ευρώ σε σχέση με τα 90,7 που είχαν πιάσει στις 2/12 έναντι 55 τον Οκτώβριο ή και κάτω από 45 την περασμένη άνοιξη. Μάλιστα, η εταιρεία Protergia (Ομιλος Μυτιληναίου) ανακοίνωσε χθες σταθερά τιμολόγια για ολόκληρο το 2021 προκειμένου να «διαφυλαχθεί το κύρος και η αξιοπιστία της μεταρρύθμισης».
ΠΗΓΗ: EFSYN.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου